Vo Vatikáne sa pomaly schádzajú kardináli, prišlo ich 103 zo 115

04.03.2013 Celý región

Vatikán 4. marca (TASR) - Kardináli z celého sveta sa dnes zhromaždili vo Vatikáne na prvom kole stretnutí pred konkláve, tajnou voľbou nového pápeža. Povesť Vatikánu je pritom poznamenaná škandálmi, ktoré sa odohrali medzi jeho múrmi aj mimo nich, a zároveň ešte neutíchajú ohlasy na rozhodnutie Benedikta XVI. odstúpiť z pápežského stolca.

Vatikán dnes oznámil, že pricestovalo už 103 zo 115 kardinálov, ktorí budú voliť hlavu rímskokatolíckej cirkvi. Dekan kolégia kardinálov Angelo Sodano upozornil, že termín konkláve nebude stanovený, kým nepricestujú všetci kardináli.

K prvým nariadeniam v tejto situácii patril sľub mlčanlivosti, ktorý musel zložiť každý kardinál. Zaviazal sa, že bude zachovávať "prísnu mlčanlivosť o všetkých záležitostiach, ktoré akýmkoľvek spôsobom súvisia s voľbou pápeža".

Kolégium kardinálov sa takisto dohodlo, že pošlú Benediktovi XVI. posolstvo v mene celej skupiny - "na texte sa už pracuje", dodal Vatikán.

Kardináli na stretnutiach pred konkláve majú za úlohu stanoviť termín začiatku voľby nového pápeža a začať procedúry na jej prípravu. Jednou z nich je uzavretie Sixtínskej kaplnky pre návštevníkov a ďalšou je uvoľnenie vatikánskeho hotela aj jeho kontrola, či tam nie je umiestnené odpočúvacie zariadenie, ktoré by monitorovalo tajné rozhovory kardinálov.

Prvý deň diskusií bol opäť poznamenaný škandalóznymi odhaleniami, keďže škótsky kardinál Keith O'Brien sa priznal, že sa v 80. rokoch minulého storočia dopustil nevhodného sexuálneho správania, ktoré neprináleží postaveniu kňaza, arcibiskupa či kardinála.

O'Brien minulý týždeň rezignoval z úradu arcibiskupa arcidiecézy St. Andrews a Edinburgh a vyhlásil, že sa nezúčastní ani voľby pápeža. Reagoval tak na štyroch mužov, ktorí prišli s obvineniami, že sa k nim nevhodne správal - je to vôbec prvýkrát, čo sa kardinál zdrží voľby pápeža kvôli osobnému škandálu.

Kardináli a tajná správa o škandáloch

Katolícki kardináli sa chcú oboznámiť s tajnou správou o škandáloch vo Vatikáne. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného preláta.

Taliansky denník La Repubblica priniesol vo februári správu, že rozhodnutie Benedikta XVI. odstúpiť urýchlili správy o existencii homosexuálnej loby, ktorá v rámci vatikánskej kúrie vyvíjala nátlak na niektorých prelátov.

Kým samotný Vatikán tieto špekulácie odmieta, La Repubblica vidí priamu súvislosť medzi Benediktovým odstúpením a ultratajnou správou vypracovanou trojicou kardinálov: Španielom Julianom Herranzom, Slovákom Jozefom Tomkom a Talianom Salvatorem De Giorgi. Spomína sa v nej totiž aj existencia akejsi gay lobby.

V ich správe sa podľa talianskeho denníka uvádza, že niektorí preláti sú pod vplyvom síl mimo Rímskej kúrie - inak povedané "vydierateľní" zo strany laikov, s ktorými majú kontakty "mondénneho charakteru".

Vatikán dnes oznámil, že pricestovalo už 103 zo 115 kardinálov, ktorí budú voliť hlavu rímskokatolíckej cirkvi. Dekan kolégia kardinálov Angelo Sodano upozornil, že termín konkláve nebude stanovený, kým nepricestujú všetci kardináli.
 

Vyberte región